Autisme op de werkvloer

Autismevriendelijk noemde Rianne van Opleidingscentrum Elisa ons! Fijn om die waardering te krijgen. Bij BVS Sociaal Metaal werken wij dagelijks met mensen met autisme. Het is voor ons daarom erg belangrijk om over dit onderwerp veel te weten. Want dan kunnen we onze medewerkers nog beter begeleiden. Vanwege alle corona maatregelen gaan veel bijscholingen en cursussen niet door. Maar omdat wij het erg belangrijk vinden om regelmatig met elkaar, als collega’s, en met anderen te sparren over begeleiding en job-coaching op de werkvloer, hebben we Rianne uitgenodigd. Zij heeft een training ‘Autisme op de werkvloer’ gegeven bij ons binnen het bedrijf.

Wat was het een fijne inspirerende avond! Wat ik vooral bijzonder vond, is dat ze een aantal vergelijkingen maakte tussen ‘ons’ metaal en autisme. Metaal: is een goede geleider die je soms wat op moet poetsen voor een glanzend resultaat en om corrosie te voorkomen. Maar metaal is ook taai en soms slecht vervormbaar. Nu vraag je je misschien af; wat is de overeenkomst met iemand met autisme? Spanning, maar ook oprechte hartelijkheid geleiden goed en blijven soms lang hangen. Aan mensen met autisme zie je vaak niet meteen dat er iets is, maar poets even door dat laagje heen om echt te kunnen kijken. We willen stress door onvoorspelbaarheid en over- of onderprikkeling voorkomen. Medewerkers met autisme werken vaak graag op hun eigen manier en kunnen daardoor minder flexibel lijken. Ik zeg lijken, want met de juiste begeleiding zijn ze vaak tot meer in staat, dan eerder gedacht. Allemaal mooie uitgangspunten om een hele avond te praten over autisme en zo een medewerker een waardevolle schakel te laten zijn in de keten.

Met de bagage van andere trainingen en ‘gezond verstand’ gebruiken, hebben we al verschillende medewerkers en stagiaires met autisme kunnen ondersteunen. Na de training van Rianne hebben we extra handvatten gekregen om te monitoren hoe het gaat en hoe we nog duidelijker kaders kunnen geven aan de werkzaamheden.

Uiteindelijk zijn we een ‘gewoon’ metaalbedrijf waar we producten van hoge kwaliteit afleveren. Juist dit deel van BVS Sociaal Metaal spreekt veel mensen aan. We doen nuttig en zinvol werk. De collega’s hebben bij ons volop doorleer mogelijkheden. Zeker door het werken in teamverband zijn ook werknemersvaardigheden belangrijk. Daar steken we dan ook graag extra energie in!
Wij geven medewerkers met autisme duidelijkheid en bij periodes van onrust maken we dit bespreekbaar. Samen stemmen we af wat goed is voor hen als werknemer en voor ons als werkgever.

Naast medewerkers met autisme hebben we collega’s en stagiaires met uiteenlopende kleine en grotere uitdagingen. Jongeren en volwassenen die soms wat extra hulp kunnen gebruiken. Voor al deze mensen is BVS Sociaal Metaal dé plek om samen met betrokken, deskundige én vakbekwame begeleiders aan onze klanten te laten zien waartoe ze in staat zijn!

Jolanda van Soest
Directeur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie